Home > Smart Operations

Smart Operation

Hoe kunnen nieuwe technologieën de dagelijkse operaties van de politie beter ondersteunen?

Over:

De hoeveelheid data die in onze samenleving wordt gecreëerd neemt steeds sneller toe. Allerlei open data worden verzameld op verschillende plaatsen (stad, straat, huizen…) door middel van camera’s, sensoren, IoT…, naast de ter beschikking zijnde data van politie. Welke zijn de opportuniteiten van deze technologieën om de dagelijkse politionele operaties te ondersteunen? 

Om de slagkracht van de politie te verhogen door middel van sensing technologieën. En hoe staat de inzet van deze technologieën in verhouding met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer? 

Subvragen zijn onder andere:

  1. Hoe kunnen nieuwe technologieën ingezet worden, op een ethische verantwoorde manier, om burgers te helpen en misdrijven op te sporen?
  2. Hoe kunnen bestaande en nieuwe data efficiënt en eenvoudig ter beschikking worden gesteld aan de politie tijdens hun dagelijkse operaties?
  3. Hoe kunnen deze technologieën de politie beter beschermen tijdens de uitvoering van hun dagelijkse operaties (door bijvoorbeeld integratie in hun uitrusting)?

Voorbeelden zoals:

  • Hoe kan de politie in haar dagelijkse operaties gebruik maken van sensorinformatie van bijvoorbeeld intelligente bodycams, smart wearables, domotica, geolocatie… om burgers te helpen en misdrijven op te sporen?
  • Hoe kan de politie verdachte handelingen (vechtpartijen, drugsdeals…) en voorwerpen (voertuigen, personen, wapens…) op het Belgisch grondgebied op een intelligente manier visualiseren zodat ze in real time kan anticiperen?
  • Hoe kan de politie inzicht krijgen in / patronen herkennen in voertuigen, zodat ze verschillende verdachte ritten in real time kunnen identificeren door middel van anomaliedetectie, patroonanalyse en konvooidetectie? 
  • Hoe kunnen SMART wearables op het politie-uniform de politie in real time waarschuwen voor dreigend gevaar of de politie ondersteunen met aanvullende informatie?